Nieuwe naam: Mindcollege

Nieuwe naam: Mindcollege

Drijfverentraining heet vanaf nu Mindcollege. Een nieuwe naam omdat we toe waren aan een nieuwe identiteit. Steeds meer mensen herkennen de kracht van persoonlijke ontwikkeling en wij willen nog veel meer mensen helpen met nieuwe toffe trainingen.

Ik, Jacqueline, ben ooit begonnen met de drijfveren training omdat ik geloof dat mensen die hun drijfveren kennen, een lekkerder leven hebben. Er bestaan natuurlijk nog veel meer mooie technieken en trainingen waarmee je een leuker leven kan krijgen. Daarom heb ik ons sterkte team van trainers uitgebreid en nieuwe trainingen ontwikkeld.

Bekijk onze trainingen op mindcollege.nl/trainingen

Bevrijd jezelf van het burn-out syndroom

Bevrijd jezelf van het burn-out syndroom

Ontspanning is het medicijn zonder dokter en luiheid is de koning van ons leven.

Ontspanning is wijsheid gegeven zonder ervoor te leren, het medicijn zonder arts en geluk zonder reden. Maar hoe dun is de scheidingslijn tussen ontspanning en luiheid?

We lijken ontspanning niet voldoende te waarderen. We vinden het niet belangrijk genoeg. En het is juist ontspanning die ons lichaam, geest en leven veel te bieden heeft.

Het probleem: ontspanning en luiheid hebben dezelfde moeder en een andere vader. We weten niet echt of we ontspannen zijn of lui. We weten niet welke we hebben en welke we beoefenen. Velen van ons geloven dat we ontspanning beoefenen maar misschien is het wel luiheid.  En als je niet oplet dan regeert luiheid als een koning in je leven.

We hebben drie soorten luiheid:

 1. Luiheid waarbij je niets wilt doen. Dit is niet zo’n gevaarlijke luiheid. Je bent lui en doet niets. Super eerlijk en authentiek. Nog steeds lui maar wel eerlijk.
 2. Luiheid in de vorm van ‘ik doe het morgen’. Dit is een subtiele luiheid. Maar als je steeds tegen jezelf zegt dat je het morgen gaat doen, voel je je schuldig. En het uitstel gedrag en schuldgevoel zorgen weer voor stress. Als je niets wilt doen dan ben je ten minste eerlijk en authentiek. Ik wil het morgen doen komt subtieler over maar is veel sluwer. Je zegt niet dat je het niet wilt, nee je zegt ik wil het morgen doen.
 3. Luiheid waarbij je steeds iets anders wilt doen. Dit is een subtiele vorm van luiheid, een verborgen vorm van luiheid. Niemand ziet dat je lui bent, want je bent altijd bezig. De meest intelligente variant. Toch is deze variant de variant die stress en burn-out veroorzaak. Deze variant zorgt er voor dat je je ongelukkig voelt en tast je geluk aan.

Ontspanning is wijsheid zonder te leren.
Het medicijn zonder arts en geluk zonder reden.

Tulku Lobsang Buddhist Master, Doctor of Tibetan Medicine and Purveyor of Transformation.

De oplossing: beoefen ontspanning. Hiermee bedoel ik niet dat je moet vertragen. Of dat je niets moet doen. Nee, de kunst is dat je leert je inspanning te ontspannen. Ontspan je inspanning. 98% procent van je problemen zijn allemaal een projectie van je eigen mind.

Wil je meer horen: https://www.youtube.com/watch?v=QTHe_NWUblc

Jij bent wat jij gelooft

Jij bent wat jij gelooft

Ik had vanaf 2013 last van een auto-imuunziekte genaamd: ‘Alopecia Areata’. Een haarziekte waarbij je haar uitvalt en je kale plekken op je hoofd krijgt. Uiteraard heb ik er alles aan gedaan om ‘beter te worden’. Tot ik 1.5 jaar geleden het volgende van de arts te horen kreeg: Jacqueline het is tijd voor een pruik. Het heeft nu je haargrens bereikt en wij kunnen niets meer voor je betekenen. Voor de mensen die mij langer kennen weten dat ik gezegend was met een enorme bos mooie, dikke lange haren. Daar stond ik dan, 36 jaar en een pruik. Dat wilde ik uiteraard niet. Kapot was ik van dit nieuws.

Ik reisde af naar Kuwait om daar troost te zoeken bij mijn beste vriendin. Naast een goede dosis liefde, nam zij mij mee naar een arts. De arts keek naar mijn haar en zei: I can’t promisse you anything but I think there is a lot of hope and we can fix this.
Daar waar ik Nederland te horen kreeg: ‘wij kunnen je niet helpen, je hebt een pruik nodig’. Kreeg ik in Kuwait te horen: ‘het komt vast goed, er is hoop’. En ik kan je vertellen vanaf dat moment ging het beter en is het helemaal goed gekomen. Ik ben weer gezegend met haar op alle plekjes waar het kaal was.

Zo zijn er super veel onderzoeken naar het ‘placebo’ effect. Mocht je daar interesse in hebben, vraag er naar bij mij. Of google er zelf naar en je zult ze vinden.
In alle gevallen gaat het om het volgende: waar ben jij van overtuigd? welke consistente, congruente boodschap geef jij mee aan jou hersenen en aan jouw zenuwstelsel? Jouw overtuiging is het enige constante, welke jouw resultaat krachtig beïnvloedt. Als je positieve overtuigingen hebt, dan voel en vind je de kracht om dat wat jij wilt te bereiken. Als je in falen gelooft, dan zal deze overtuiging eraan bijdragen dat je dat ook zult ervaren.
Het allerbelangrijkste is misschien wel het besef dat je overtuigingen een keuze zijn.

Welke persoonlijke overtuigingen heb jij? Zijn ze positief of negatief? In hoeverre bepalen ze jouw gedrag en als je vandaag de dag niet exact bent waar je wilt zijn, welke overtuiging ligt daar aan ten grondslag? Bewustwording is de eerste stap, vervolgens is het belangrijk om er iets aan te doen. Tijdens de tweedaagse NLP-vervolgopleiding krijg je alle handvatten om je beperkende overtuigingen, die je al heel lang hebt, te veranderen. https://drijfverentraining.nl/agenda-kosten/

‘Mijn hoofd en hart zijn het niet eens met elkaar’

‘Mijn hoofd en hart zijn het niet eens met elkaar’

‘Mijn hoofd en hart zijn het niet eens met elkaar’. Ik hoor het zo vaak.
Heb jij het wel eens geroepen? En vaak maken we dan een keuze tussen hoofd of hart, of helemaal geen keuze.
En of het de juiste keuze is…Op basis van wat baseer je dat nou?
Ik zal het nog wat leuker maken. Het gaat niet alleen om je hoofd en hart maar ook om je buik. Want jij hebt een hoofdbrein, hartbrein en buikbrein. Drie breinen? Jazeker.
Hoe dan? Nou: je hoofdintelligentie = je cefalische brein.
Je hartintelligentie = je cardiale brein en je buikintelligentie = je enterische brein.

Jouw hoofd, hart en buikbrein dus.
En als deze niet op de juiste manier met elkaar samenwerken, dan heb je daar last van, en dat is niet fijn.
Je merkt het wanneer je:
• Je droom niet leeft. Wanneer je je plannen en doelen niet najaagt;
• Een conflict ervaart tussen dat wat je denkt, voelt en je acties;
• Gedrag laat zien waar je niet blij mee bent en je geen idee hebt hoe je dat gedrag kunt stoppen;
• Het moeilijk vindt om beslissingen te nemen, jezelf te motiveren en/of
in beweging te komen;
• Elke keer weer frustratie, depressie, boosheid, bezorgdheid etc. voelt;

Nieuwsgierig naar een oplossing voor bovenstaande?
Wellicht een onderwerp voor jouw coaching? https://drijfverentraining.nl/aanbod/persoonlijke-coaching/

NLP, wat kun jij ermee?

NLP, wat kun jij ermee?
Wat kun je ermee? Met NLP leer je (beter) grip te krijgen op je emoties, gedachten en denkbeelden. Je krijgt allerlei technieken aangereikt, waarmee je negatieve denkpatronen kan vervangen door positieve denkpatronen. Hoe fijn is dat?!

Naast deze technieken die super handig zijn, bestaat NLP uit een aantal strategieën.
We hebben strategieën voor liefde, voor hoe we leren, voor sport, voor onze communicatie, seks, ontwikkeling, eten, enz.? Ben jij je bewust van jouw strategieën? Ben jij je bewust van de structuur achter hoe jij de dingen doet die jij doet? En ben je je bewust waarom je altijd iets op een bepaalde manier doet? Ben jij je bewust van waarom jij in specifieke situaties steeds hetzelfde gedrag vertoont?
Als je jouw bestaande strategieën ontdekt, kun je ze veranderen als ze niet functioneel en effectief zijn. De nieuwe strategieën kun je gebruiken om meer voldoening uit je leven te halen, om betere beslissingen te nemen. Wellicht om je tijd beter en efficiënter te besteden. En vooral om je wensen, dromen en doelen te realiseren.
Verder train je je communicatieve vaardigheden met NLP. Je wordt je bewust van je taalpatronen en de manier waarop jij communiceert en je leert, na inzicht, hoe je vervolgens vaker onbewust en automatisch de juiste taalpatronen gebruikt en daardoor betere gesprekken voert.
Iets concreter? Met NLP:

 • Leer je beter met jouw emoties om te gaan
 • Kun je de ander beter begrijpen
 • Kun je een positieve stemming bij jezelf oproepen
 • Heb je een scherpere focus
 • Heb je meer energie om die dingen te doen die je graag wilt doen
 • Kun je je mentale blokkades adequaat oplossen
 • Kun je persoonlijke irritaties en weerstand aanpakken
 • Kun je negatieve ervaringen uit het verleden een plek geven
 • Kun je jezelf beter presenteren
 • Kun je je sterke punten uitbouwen
 • Kun je effectiever communiceren en samenwerken
 • Kun je succesvol veranderingen doorvoeren
 • Kun je anderen beter begrijpen
 • Kun je betere gesprekken voeren
 • Kun je conflicten sneller en beter oplossen
 • Bouw je betere relaties op
 • Ervaar je meer rust

Uiteraard is bovenstaande lijst niet uitputtend. Voel je vrij om contact met mij op te nemen als je vragen hebt.
NLP-opleidingen en data vind je hier http://drijfverentraining.nl/agenda-kosten

Hoe is NLP ontstaan?

Hoe vaak zie je om je heen dat de één succesvol is in wat hij doet, terwijl de ander met hetzelfde profiel en dezelfde achtergrond minder succesvol is in wat hij doet? Hoe verklaar je dit nou? Exact dit is wat de Amerikanen John Grinder (hoogleraar in de linguïstiek) en Richard Bandler (gestalttherapeut) zich afvragen. In 1972 besluit het tweetal diverse therapeuten te onderzoeken. En uiteraard valt hen meteen op dat waar sommige therapeuten buitengewone successen boeken met cliënten, andere therapeuten met dezelfde achtergrond veel minder resultaat behalen.

Grinder en Bandler constateren dat het gedrag en de taal van de therapeuten bepalend is voor de mate van succes. Na vele observaties van gesprekken besluiten ze de werkwijze van succesvolle therapeuten in kaart te brengen.
De houding, het gedrag, manier van kijken en praten worden allemaal gemonitord.
En dit alles vanuit de overtuiging dat je met dezelfde kennis en achtergrond én het volgen van de juiste succesformule ook succesvol kunt worden.

‘NLP is the modelling of excellence’

Het onderzoek van Grinder en Bandler legde het fundament voor wat wij vandaag de dag kennen als NLP ofwel Neuro Linguïstisch Programmeren. Het in kaart brengen van handelingen van succesvolle mensen en het beschikbaar stellen van deze modellen voor anderen die ook succesvol willen zijn. Ofwel: ‘NLP is the modelling of excellence’ – John Grinder.

Neuro staat voor de interactie tussen de zintuigelijk waarnemingen en het centrale zenuwstelsel. Linguïstisch staat voor de taal en de non-verbale communicatiesystemen die je gebruikt om je denkpatronen en gedachten betekenis te geven. Programmeren staat voor het ontdekken van je automatische denk- en gedragspatronen en het vermogen ze te veranderen.

Ah fijn, wat heb je nou eigenlijk aan NLP? Dat lees je in het volgende blog…